Monday, June 13, 2016

Kannatuslille viljad.

Tahtsin alustada korrektse kokandusliku postitusega, aga kuna köögikeel on valdavalt inglise, siis toitude keerulisemate osiste nimede eestindamisel kontrollin igaks juhuks sm. guugli tõlkeprogrammi abiga ja see lõi kogu plaani sassi. Katsu koostada kaunist retsepti, kui peaosaliseks Passion fruit, mis nimetub kannatuslille viljaks, ning täiendava uuringu järel ilmneb, et see ongi korrektne väljend, kuigi nimena lubatakse ka granadilli kasutada... Vabandage mu lihtsat huumorimeelt, aga ammu pole nii nukra pealkirjaga magustoitu teinud - "nisperojäätis kannatuslille viljade kreemiga". Õnneks tarbijad kannatajateks kindlasti ei liigitunud, pigem vastupidi, enamus lahkus pärast tõeliselt värskendavat desserti rõõmsal naerunäol. 

Põhjus, miks kannatusterohke roog menüüsse sattus, on lihtne. Kui eelnevate käikude hulka on sattunud midagi keskmisest raskemat ja toitvamat nagu näiteks tunde kuumas õllevannis veetnud lammas, on hädavajalik lõpetada õhtusöök millegagi, mis värskendab keha ja vaimu ning annab maitsmisega tegelevale organismi osale võimaluse puhata tugevate maitsete rünnakust.
Seega väike elegantne jäätis, mis pigem võiks sorbee nime kanda, sest piimatoodetega puudub sel igasugune seos. Kuna nisperohooaeg tänu kehvale talvele veel jätkuvalt kestab, me tegutseme orus kus maailma parimad nisperod kasvavad ning turistide jaoks on vili piisavalt eksootiline, on nende kasutamine peaosalisena lihtne otsus. Kõrvalosas kannatuslill, täpsemalt selle vili, kuna vilja maitse on üllatav, hapukas segu peotäiest kodustest marjadest saadetuna väga iseloomulikust värskusest.

Nii, retseptuur ja tegutsemismeetodid. Nispero koorimine on paras kannatus (ei saa üle ega ümber sellest sõnast) aga tulemus vaeva väärt. Kui on juba tükk aega kooritud ja tükeldatud on paras aeg võtta paus ning pressida parematest veriapelsinidest (tõeliselt piinarikas toit, veri ja kannatused üheskoos) paras kogus mahla, see üles soojendada, lisada mõõdukas kogus tumedat suhkrut ning sinna mõned sulanud želatiinilehed lisada (arvestusega ca 1 leht 200-250 ml vedeluse kohta). 
Kuniks mahlasegu jahtub, sobib kõrvaletõstetud nisperod tugevate asjatundlike liigutustega püreeks muuta. Selleks võib kasutada erinevaid kodumajapidamises olevaid köögitarvikuid alates pudrunuiast lõpetades blenderiga, töö sobib hästi stressi maandamiseks! Kui jahtunud ja purustet segud on omavahel ühendatud, tuleks siidisema konsistentsi otsinguil need ka läbi sõela suunata ning seejärel jäätisemasinasse paigaldada. Kui seda viimast ei juhtu olema, kõlbab sügavkülm ja iga pooltunni järgne kahvliga läbisegamine ka. Toote võib tarbimiskõlblikuks hinnata, kui selle tekstuur võimaldab viisakate jäätisekuulilaadsete moodustiste genereerimist.

Et jäätisel/sorbeel taldrikul üksi igav ei oleks ning et maitsekombinatsioon saaks millegi täiusliku laadseks, tuleb mängu tuua kannatuslille vili. Võtta selle sisu, segada pisku vaniljega, kahjuks ka lusikatäie suhkruga ning lõpuks lisada parasjagu mascarponet. Seda kõike eesmärgiga saavutada kreemjas kreem, milles kõik lisandid vaid toetavad kannatuslille vilja ainulaadset maitset ja tekstuuri.

Serveerimine iseenesest imelihtne ja lähtub igaühe isiklikest eelistustest. Pildil esinev ebatervislik karamell sai paigaldatud valdavalt kunstilistel kaalutlustel ning mõningase vastuhakuna taldrikul valitsevale värskusele, kuid enamus kliente hävitas ka selle. 
Meie taldrikut määris Taarapõllu talu jõhvikajahu (mille varud on otsakorral, palume lugejatel lisa saata).

PS nisperovaesemates piirkondades on alternatiivina võimalik kasutada ananassi või üleküpsemisele lähenevat virsikut-nektariini. Kannatuslille vilja asendajat on raske leida.


Värskelt raksutatud nisperod

No comments:

Post a Comment