Friday, April 15, 2016

Zen, zen... ja zen. Ja Colin.

Kujutlegem kaunist pilti, unistuste puhkust. Kõrvetav Vahemerene päike, kaunis rustikaalne majutus, basseinid igale maitsele,  hommikused jalutuskäigud mereäärseile mägedele, jooga, vaikne zen-muusika ja kõiki genotüüpe ning allergiaid arvestav mitmekesine toidukaart. Mida enamat oskad sa oodata ühelt loodetavasti kehapuhastavalt ning kaunimat taljet lubavalt puhkuselt Hispaanias, mille on korraldanud valdkonna väidetavalt parimad asjatundjad? Kaunid vegan-toidud, kolm korda päevas pakutavad värsked mahlad, ekstramõjusad ökolisandid, meeldiv sinuga samas rütmis hingav seltskond, näljahetkede salaretked Mercadona valmistoidu letti... 

Ja nüüd asjast ausalt. Teine külg. Teenindavast poolest.
Köök. Esimene, keda kohtad, on rohkelt sõbralikke f.. sõnu jagav šotlasest kokk, kes on seejuures üllatavalt heas tujus. Aga andkem talle aega suhtumise ülevaatamiseks. Süsteem, mille kohaselt serveeritakse 7 luksi buffet stiilis toitu konkreetsetel kellaaegadel võiks ju ometi tööstressi tappa, aga ei. Kui oled loodud pisut ülereageerima/närveerima/kohati ka tujutsema siis nii jääb, nägemist zen ja bossanoova.
Kauba vastuvõtt, jagamine, paigaldus, väljakorjamine, ettevalmistus, menüü valmistamine, väljasaatmine konkreetsel ajal, koristus, paus. Selline rutiin vastuseisuks  alakaarte kohtadele. Zen? Selge see. Ole vaid mees ja suuda olematut survet taluda. 
Ok, kuni 12 erinevat allergiateadet toitlustatavate osas pole just julgustav number. Küüslauk, sibul, seller, loomulikult pähklid, luuviljalised, mõned ürdid, tsitrused, isegi õunad!!! Mille kõige suhtes tänapäevane inimkond väidetavalt allergiline on, või on see kohati siiski poos? Nagu öeldakse, 1 protsendil inimkonnast on gluteenitalumatus ja ülejäänud 99 protsenti kannatab selle all. 
Ja nii sa teed siis süüa, kogu seda mõnusat nimekirja järgides. Lisaks baasreeglid gluteeni keelatusest, liha- ja kalavabadusest, soolast kui vihavaenlasest ning suhkrust kui selgest surmast. Tundub, et lihtsam valik oleks klaas vett ja taldrikutäis rooma salatit, aga ei. Kellegi töökad käed on koostanud menüüd ning retseptid, mida tuleb vastavalt ohtudele-keeldudele parendada ja muuta ning seejärel veel apetiitsena serveerida.

Siit kogu fun algab. Tuntud kirumisspetsialist võtab esimesena ette kõik näljased allergikud, kes toitlustamise miiniväljal kõndimisega võrreldavaks muudavad. On ka loomulik, sest palun proovige kokata, kui 99% toidu maitsestamiseks või vähemalt söödavaks muutmiseks sobivaid osiseid on keelatud. Kõlab kui seotud käte ja silmadega saekaatrioperaator. Ainsatena jäävad lauale pisut pipart, tamarindikaste (soja gluteenivaba vend), riisisiirup, mõned värsked ürdid, eriti heal päeval balsamico, peotäis idamaiseid maitseid ning oliiviõli. Pole paha, ütleks klassikud, aga selle baasiga tuleb valmistada 7 eriilmelist ja -maitselist rooga. Hummus, tatrasalat, läätseburgerid, suvikõrvitsalaastud terava tomatikattega, grillitud seller ja bataat mustade oliividega, kookosjahust marjane toorkook jne. Nimekiri kuu lõikes on pikk ja põhjatu. 
Ilmselt selline menüü võibki olla kogu senise elu restoranides steike grillinud, külastajaid veiniredukstiooniga meelitanud ning kaloririkkaid magustoite valmistanud kokale liig mis liig. Ega tal muidu omad võileivad pidevalt kaasas ei oleks. 

Päeva esimesed f-d kõlavad eelmisel õhtul koristamisega tegelenud või siis vastavalt mittetegelenud KP suunas (perfektse mańana-suhtumisega Hispaania proua, kes õnneks ise hetkel kohal ei viibi), sest paremad pannid on läbi keedetud pesuvalgendajaga, mille lõhn saadab tööd terve järgneva päeva.
Järgmine ohver on eelmisel õhtul töö lõpetanud vahetus, kes on teinud hiidtellimuse, mis järgmise päeva stafil tuleb vastu võtta, kontrollida ja külma paigutada. Keset päevaste tegevuste planeerimist pole midagi rõõmustavat kui sadakond kilo erinevaid aed- ja juurvilju sinu pisikeses köögis, samal ajal koperdavad seal ringi hotelli hommikusööki kokku korjavad köögiabilised, end plastmasstoolitüdrukust manageriks üles töötanud tüütu rumeenlanna, näljased omanikud... f... Nii et kui soovite kolleegide elu meeleolukaks muuta, siis müüge esmalt kapid tühjaks ning tellige oma vabaks päevaks nädala varu kaupa kõigis osakondades, luban et vähemalt endal on hea tuju garanteeritud. Kuniks sulle samaga vastatakse.

F... Mahlategu. Pidevalt ununev tegevus. Osa klientuurist naudib ülitervislikku toitu, aga mõned astuvad sammu veel edasi ning tegelevad mahladieediga. Köögi rõõmuks on selleks 6 päeva nädalas etteantud retseptuur, vaid kord, reedeti, toimub soovikontsert, mis tähendab tundidepikkust kummaliste juurviljalist päritolu vedelike tootmist.  Aga, lihtne või mitte, mahlatootmine viib köögist ühe paari käsi kiirel perioodil vähemalt pooltunniks eemale ning annab täiendava võimaluse ebakorrektseks eneseväljenduseks.

F... toidu väljasaatmine, esimene käik. Selleks ajaks on tugevamad natuurid ennast juba korralikult käima tõmmanud, jõudnud korduvalt kiruda hiljutist lolli otsust suitsemisest loobuda ja pidanud esimesed tülid ka asjasse valdavalt mittepuutuva retspetsioonirahvaga. Järgneb intensiivne monoloog salatikausside kvaliteedi ning vormilise ebaühtluse üle, mida saadab kiire noatöö, sest kõige muu tähtsa vahel on mõned lõunaroad pisut meelest läinud. Napid minutit enne ametlikku serveerimisaega kõnnivad esimesed kliendid näljaste nägudega ümber toidulaua, loevad siltidelt milliste vegehõrgutistega neid täna hellitatakse ning ei jõua ära oodata viimast kaht minutit. Ka see asjaolu ei jää märkamata ning markeeritakse sobiva valikuga piiramatust köögivokabulaarist. Rahvas ninapidi taldrikus ning valdavalt vaimustuses, on köögil hetkeks aeg tagumikku toetada (sõna otseses mõttes, toetada, istumisruumi ehk -võimalust lihtsalt ei ole) ja teha kokkuvõte esimesest võidetud lahingust. It was f...n good, maaan... Ainus, kuid korduv kommentaar.

Toit laualt tagasi, käib sellest üle kogu ülejäänud töötajaskond, küsimata, et ehk köögistaff ka einestada soovib. See loomulikult tingib järjekordse heatujulise väljaütlemise. Nõud ja köök puhtad, tekib esimene reaalne võimalus mahaistumiseks, ja see on meeldiv. Kuid vaid hetkeks, sest kohe algab õhtuse menüü kokkupanek, aga pisut vaiksemas meeleolus (juhul kui ei ole reede ja äkilisema loomuga kokal on kohustuseks läbi viia show-cooking tervislike toitudega. Sel juhul valitseb kogu majas tormieelne vaikus, mis päädib närvilise chefi ettevalmistustega suureks etteasteks, ja tema teele ei taha jääda keegi. Mis omakorda jätab teistele võimaluse vaikselt-rahulikult õhtust toidulauda ette valmistada).

Õhtune laud koos enim f... sõnu teeninud full-vegan magustoitudega (antagu mulle andeks, aga tee kuidas tahad, midagi jääb alati puudu, ja lisaks ei ole sellistel tingimustel magusroa koostamine walk in the park) väljas, staff oluliselt rahulikumas meeleolus, võib alustada kerge koristuse ja tellimuste planeerimisega (loe ülevat millised on võimalused). Juhul kui ei ole reede, sest siis saabub pärastlõunaks eelpool mainitud rumeenlana, kelle kohustuseks on valmistada alkoholivabad kokteilid kõigile klientidele, Muidu see ei kõlakski väga ähvardavalt, aga kahjuks on ta eelnevalt manustanud mitmeid kokteile, mis selle maja põhimõtetega ei ühti. Tulemuste loetelu: pliidile lükatud kokk, purunenud blender, hoomamatus mõõdus lillepuhmaga puhtaks pühitud tööpinnad jne. F... ja seda jagub kauemaks ning sellest tingitud vahvat sõnasõda šoti ja rumeenia keeles jätkub kuniks uks selja taga kinni läheb ning omanikud järjekordselt sekkuvad.
Päeve detailsemaks kirjeldamiseks tuleb võtta loomepuhkus.

Ja nüüd vastand. Teises vahetuses töötad sa koos soomlannast kokakaga. Tüüpilisel põhjamaisel kombel on korraga zen tagasi, rahu ja vaikus, vaid pausi ajal toimub märgatav tööteemade väline kommunikatsioon, kõik laabub kuidagi lihtsamalt. Zen.








No comments:

Post a Comment